U bent hier: W. Arntsz Stichting
Terug naar: Startpagina
Verder naar: De eerste eeuwen Schroeder van der Kolk Het buitengesticht De Dennendal-affaire Democratisering Op naar het einde
Algemeen:

Geschiedenis Willem Arntsz Stichting

De Willem Arntsz Stichting is gefundeerd op 26 januari 1461 bij wilsbeschikking van Willem Arntsz, schepen (wethouder) van de stad Utrecht.

Over de geschiedenis van de Willem Arntsz Stichting is veel geschreven.
Bij het 500-jarig bestaan schrijven de oud-geneesheer-directeur der Stichting Dr. Hut, de zittende geneesheren-directeur van Hoeve en Huis Dr. Poslavsky en Dr. Loois, en de Algemeen administrateur der Stichting Van der Woord, een lijvig gedenkboek.

De gegevens over de eerste eeuwen tot en met de oprichting van het zgn. buitengesticht zijn ontleend aan de website van het Utrechts Archief.

Het verhaal van de roemruchte Dennendal-afaire is weergegeven aan de hand van de tekst van de VPRO-uitzending Andere Tijden van 3 december 2002.

Ook de verdere geschiedenis is tumultueus en noodzakelijkerwijs slechts beperkt weergegeven. Ze is uitvoerig en zeer goed gedocumenteerd terug te vinden in "Van regenten en patiënten, De geschiedenis van de Willem Arntsz Stichting: Huis en Hoeve, Van der Hoeven Kliniek en Dennendal" van Joost Dankers en Jos van der Linden. De uit dit boek overgenomen citaten zijn cursief weergegeven met vermelding van de bladzijde.

Mijn eigen geschiedenis in de Willem Arntsz Stichting is onderdeel van die recente geschiedenis en omvat perioden bij achtereenvolgens het Bestuursbureau, de Willem Arntsz Hoeve en de Stichting Psychiatrie Willem Arntsz.

Daarna verdwijnt de eeuwenoude naam door fusies en wordt mijn geschiedenis vervolgd in de H.C. Rümke Groep en in Altrecht.